Elke dag worden ruim 30.000 mensen wereldwijd geholpen met isotopen uit Petten. Dat zijn er meer dan twintig per minuut! Naar verwachting zal het aantal kankergevallen de komende twintig jaar helaas met 70% stijgen, waardoor het nog belangrijker is dat isotopen geproduceerd blijven worden. Er zijn verschillende supporters van deze missie.
Zo zijn er in Nederland alleen al honderden organisaties actief in de strijd tegen levensbedreigende ziektes als kanker. Van patiëntenverenigingen die voorlichting geven en lotgenoten bij elkaar brengen tot organisaties die geld inzamelen voor onderzoek of een beleving aanbieden aan kankerpatiënten en hun naasten, om hen even hun ziekte te doen vergeten. Het werk van al deze organisaties is uitermate belangrijk.
Ook via kunst wordt de positieve boodschap van 30.000 per dag uitgedragen. Kunstenaars uit de omgeving van Petten zijn gevraagd om ieder in hun eigen unieke stijl deze boodschap te verbeelden.
“Deze collage gaat voor mij over het leven. Over de wil om te leven en te overleven. Je ziet de kwetsbaarheid van de vrouwenlichamen, een hand die om hulp vraagt. De mens in zijn puurste vorm. Overgave. Voor mij is dat ook wat de campagne 30.000perdag zo noodzakelijk maakt, die liefde voor het leven. In mijn directe omgeving ben ik mensen verloren aan kanker. Wanneer hun ziekte met behulp van medische isotopen eerder opgespoord of behandeld was, waren zij er misschien nog geweest.”
Tineke Sips is collage artist. Ze woont en werkt in Petten. Bekijk meer van haar werk op https://tinekesips.com/
”Mensen hebben vaak sterke vooroordelen over kernreactoren en wat daar zoal geproduceerd wordt. Het beste wapen tegen deze vooroordelen is het verschaffen van informatie, zodat men tot een heldere analyse kan komen. Het oog staat zodoende als symbool voor het verkrijgen van deze analyse. De uitdrukking ervan is van een intense concentratie en weerspiegeling (in dit geval zelfs letterlijk door de weerkaatsing van de reactor in de pupil en een spiegeling van een isotoop).
De keuze voor de weergave van mijn eigen oog is omdat ik denk dat het de taak van de kunstenaar is om mensen inzicht te verschaffen of beter gezegd: de ogen te openen. Tevens lijkt het vierkante kader te werken als een venster: de reactor verschaft mogelijkheid tot ‘naar binnen kijken’, bijna als in een ouderwetse kijkdoos.”
Donovan Spaanstra is beeldend kunstenaar en woont in Amsterdam. Zijn werk is onder andere aangekocht door het Amsterdam Museum. Bekijk zijn werk op zijn Instragram-account: www.instagram.com/donovanspaanstra.
”Toen mij werd gevraagd om mee te doen aan het 30.000perdag kunstproject kwam mij direct een beeld voor ogen van een portret van een goede bekende van mij uit Callantsoog. Vorig jaar werd bij haar ‘Kanker’ geconstateerd. Ze is een bewonderenswaardig positief persoon met volop hoop. Ze stemde ermee in haar portret te laten vereeuwigen in een schilderij. Echter, de afmeting van 90 x 90 cm vond ik wel wat confronterend. Daarom het landschap waarin de reactor is te zien op de achtergrond.”
Christa Hoek is beeldend kunstenaar uit Callantsoog, Noord-Holland. Bekijk meer van haar werk op https://www.christahoek.nl/
”Ik was zeer vereerd dat ik uitgenodigd werd om een visual voor het 30.000perdag kunstproject te maken. In april 2018 ben ik mijn jongere zusje verloren aan kanker. Voor mij een extra uitdaging om er iets unieks van te maken en zo een positieve bijdrage te leveren aan dit mooie project.
De rots met het ‘scheepswrak’ van Petten, een jong meisje, en de isotopen als centraal punt in de visual. Het meisje en de groene struiken op de rots zijn voor mij het symbool van nieuw leven. De witte bollen, de isotopen, dragen bij aan de positieve boodschap van de visual. Door het gebruik van de kleur wit en spiegelend water wil ik ‘schoon’ en vreugde uitbeelden. Mijn bijdrage onderstreept mijn hoop dat heel veel mensen baat hebben bij de medische isotopen uit Petten, en daarmee uitzicht hebben op een langer en gezonder leven.”
Cora Deutekom is fotograaf en visual ontwerper, en heeft een reclamebureau in Schagen.
https://www.codesign.nl/
“Voor het 30.000perdag kunstproject heb ik een typische oud-Hollandse tegel gemaakt. In de zeventiende eeuw waren dit soort tegels een van de zeldzame voorstellingen die de mensen in huis hadden. De populaire afbeeldingen op deze tegels waren vaak uit het dagelijks leven gegrepen. Zo zag je naast vogels en andere dieren kinderspelletjes, ambachten en beroepen uitgebeeld in de typische blauwe kleur die bekend werd als Delfts blauw.
Als we met de ogen van de mensen uit de zeventiende eeuw naar onze hedendaagse wereld zouden kijken, wat zouden we dan op onze tegels in huis willen zien? Dat is een vraag die ik me stelde toen ik een serie hedendaagse tegelpanelen maakte. Deze tegel met het waterbassin van de Hoge Flux Reactor in Petten (met het typische blauwe water) past perfect in die serie.
We mogen er in Nederland best trots op zijn dat we met deze reactor de grootste leverancier van medische radioisotopen ter wereld zijn en zo de mogelijkheid scheppen voor vele genezingen.”
Patrick Bergsma’s werk laat zich niet in een hokje stoppen: van Delfts-blauwe tegels tot Bonsai sculpturen. Zijn werk wordt verkocht tot aan de VS in het westen en China in het oosten van de wereld.
https://www.patrickbergsma.nl/
”Het is voor mij een eer om mee te mogen werken aan het 30.000perdag kunstproject van NRG. Ik werk al jaren als professioneel kunstenaar en schilder regelmatig in opdracht en verwezenlijk grote projecten in publieke ruimtes.
Met dit schilderij wilde ik een positieve sfeer uitstralen. Jonge mensen kijken vanaf een afstand naar de reactor, die in een verstild en vredig landschap is neergezet. Ik wil hiermee een toekomst uitdrukken, waarin het werk van NRG de waardering krijgt die het verdient. Met zwanen in de lucht als teken van hoop. De productie van medische isotopen levert zo’n belangrijke maatschappelijke bijdrage dat het haast zonde is om haar niet in een perspectief van hoop neer te zetten. Ook daarom kon ik het niet laten om de pijp naast de reactor om te vormen tot een esculaap, het symbool van genezing en de medische stand. Op deze manier kan de reactor als ‘landmark’ vanaf een afstand geassocieerd worden met medische belangen.”
Beeldend kunstenaar Pauline Bakker werkt sinds 1997 als professioneel kunstenaar. Zij woont en werkt in Bergen.
https://www.paulinebakker.nl/
”De titel vind ik passend bij het hele verhaal, de werking van isotopen. Uiteindelijk gaat het om een diagnose of behandeling bij een patiënt, op zoek naar iets in een lichaam, de kern, licht! De kleuren in mijn werk brengen vrolijkheid in menig interieur, maar ook diepte in de bloem, energie. Mensen zien elke dag weer wat anders in een schilderij … Het vertegenwoordigt mezelf. Ik kom van de luchtige kant, liefst niet te zwaar. Positief. Daarom benadruk ik in dit werk ook de positieve kant. Met isotopen kan een diagnose gesteld worden en vaak is een diagnose toch ook goed nieuws! Dat is mijn insteek geweest bij het schilderen. Goed nieuws, verdergaan, gezondheid anders bekijken, gezonder gaan leven. Voeding, gezondheid, isotopen, ook ziekte … als je de lijn doortrekt, hoort het bij elkaar.
Ik schilder intuïtief, dus beredeneer niets van te voren. Alles ontstaat spontaan, ik teken en schets ook niet. Achteraf kan ik alleen maar concluderen. Dan zie ik in ‘The Light Inside’ de duinen van Petten aan de onderkant, in de kern het licht, alles verdwijnend in een diepe Koraalzee links bovenin. Dat is een beetje de poëzie van dit schilderij.”
Professioneel kunstschilder Arie Koning uit Alkmaar maakt moderne abstracte schilderijen en zijn stijl is expressionistisch.
https://www.ariekoning.nl/
”In de loop der jaren ben ik al heel wat vrienden en bekenden kwijtgeraakt door kanker. Als je vroeger zo’n bericht kreeg van je arts was er niet veel aan te doen en ging je gewoon dood. Tegenwoordig is dit gelukkig anders, dankzij nieuwe technieken en onderzoek kun je je leven verlengen en misschien wel genezen. Zo heb ik meegemaakt in mijn vriendenkring dat hun leven werd verlengd met ‘extra jaren’. Dus er is veel hoop op genezing.
Hoop is ook de titel van mijn schilderij. Dit wilde ik uitdrukken door moleculen / atomen op een speelse wijze vorm te geven. Door er op een andere manier naar te kijken, krijgt het iets optimistisch en vrolijks en dat is een belangrijke eigenschap voor een gelukkig leven.”
Roland van den Heuvel is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Bergen. Zijn werk is opgenomen in vele privé- en bedrijfscollecties in Europa.
https://www.rolandvandenheuvel.nl/
”In het Nederlands vertaald, heeft schijn meerdere betekenissen: de zon schijnt, maar ook schijn in de zin van schijn bedriegt. Bij het zien van een reactor is een normale reactie ‘pas op, mogelijk gevaar’. Hetzelfde geldt bij het zien van een slang. Pas op dat je niet in aanraking komt met zijn gif. Beide reacties zijn op zich goed, tegelijk is er ook een heel belangrijke positieve kant. De slang wordt gebruikt als symbool van de gezondheidszorg en staat voor heling en genezing; de esculaap. Ook wordt slangengif gebruikt bij de verwerking van tegengif op een slangenbeet. Zo heeft de reactor het vermogen om met 45 megawatt aan kracht 30.000 mensen per dag wereldwijd te helpen bij de opsporing en behandeling van kanker. Licht maakt ook dat er een schaduwzijde is, zonnestralen, blauwe straling zowel helend als voorzichtigheid geboden, maar bij goed gebruik laat het de mens stralen!
Ik vind het waardevol dat ik mag bijdragen om aandacht te vragen voor het goede werk dat er in en rond de reactor gedaan wordt en hoop dat het alle ruimte en middelen krijgt om te blijven ontwikkelen!”
Ruth Zuidema is beeldend kunstenaar en woont in Schagerbrug.
https://www.ateliererzet.nl/
”Historisch gezien is er vaak aarzeling bij mensen als het gaat om nieuwe technologieën. Men denkt bij kernreactoren al gauw aan wapens of vermeende onveiligheid van deze technologie, wat ik persoonlijk zonde vind. We moeten de realiteit onder ogen zien en juist vernieuwing accepteren als we progressie willen maken als samenleving.
Mijn werk is een reflectie daarop. Hoe moeilijk het ook is om naar te kijken, we moeten de mensen een gezicht geven die deze realiteit op dit moment meemaken en ons realiseren dat we hen kunnen helpen als we deze methode van genezen accepteren.”
Ard Doko is een (straat) kunstenaar uit Den Helder. Zijn werk is o.a. geëxposeerd in Museum de Fundatie, The Airliner Los Angeles en Blooom Artfair Keulen.
www.instagram.com/arddoko
Samen strijden we tegen ziektes als kanker