Ontwikkeling

Nederland heeft een toppositie op het gebied van isotopen. Intensieve samenwerkingen tussen onder andere universiteiten, ziekenhuizen en producenten hebben geleid tot een aantal innovatieve en zeer effectieve behandelingen met minder bijwerkingen. De wetenschappelijke ontwikkelingen staan niet stil. Hier lichten we een aantal belangrijke nieuwe ontwikkelingen en therapieën toe.

Effectiviteit van chemotherapie voorspellen

Recent is in Petten een belangrijke nieuwe isotoop ontwikkeld. Hiermee is te voorspellen of patiënten baat gaan hebben bij chemokuren met cisplatine. Deze chemotherapie is heftig, want ze stopt de celdeling. Dat is nodig bij snel groeiende tumoren, maar er zijn nadelen aan deze therapie: ze is nog niet bij elke vorm van kanker even effectief én kan ernstige bijwerkingen hebben, zoals aantasting van het gehoor en ernstig nierfalen.

Het nieuwe radioactieve cisplatine, CISSPECT, is ontwikkeld om de distributie van cisplatine in kaart te brengen. CISSPECT heeft twee belangrijke functies: het voorspellen van de effectiviteit van de chemotherapie (hoe groot is de kans op succes) én wat is de mogelijke schade aan gezonde weefsels. Zo kunnen betere afwegingen worden gemaakt om de chemotherapie met cisplatine wel of niet in te zetten. In Petten is een automatische faciliteit ontwikkeld waarmee het radioactieve cisplatine in kleine batches voor klinische trials gemaakt kan worden.

Lees meer over dit CISSPECT-project
Cisspect ANM

We kunnen chemotherapie nu veel gerichter inzetten.

Field LAB Lutetium 177

Beter behandelen van uitzaaiingen

Een belangrijke recente innovatie is gedaan met de isotoop lutetium. Het is nu mogelijk deze isotoop te koppelen aan speciale moleculen, die hun weg vinden naar uitgezaaide prostaatkankercellen in het lichaam en daar heel lokaal hun werk doen: het bestralen en kapotmaken van de kankercellen. Hoe preciezer er gericht kan worden op de kankercellen, hoe minder schade er aangericht wordt aan de gezonde weefsels eromheen.

Voorheen konden prostaatkankerpatiënten met uitzaaiingen niet verder behandeld worden. Nu wel. Met de nieuwe methode kunnen uitzaaiingen heel gericht behandeld worden. De methode heeft weinig bijwerkingen en levert een enorme bijdrage aan het vergroten van de kwaliteit van leven. Patiënten krijgen er in sommige gevallen vele jaren bij.

Nederland zet grote stappen in de ontwikkeling van nucleaire medicijnen.